SANDIKLI ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU
2011-10-05

www.sandiklisempozyumu.org

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Sandıklı, bulunduğu coğrafya ve temsil ettiği kültürel değerler açısından, ülkemizin yaşadığı sosyal ve ekonomik değişmeleri yansıtan önemli bir ilçe merkezidir. Ancak üniversitelerimizdeki akademisyen ve araştırmacılar tarafından hak ettiği ölçüde ele alınıp incelenmemiş ve bilimsel çalışma konusu yapılmamıştır.

Sandıklı Kaymakamlığı, Sandıklı Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin işbirliğiyle düzenlenecek olan SANDIKLI ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU’nun bu konuda bir ilk adım olması ve daha sonra yapılacak çalışmalar için bir başlangıç teşkil etmesi beklenmektedir.

Sempozyumun amacı, Sandıklı’yı; tarihi, fiziki çevresi, sosyal yapısı, jeotermal zenginlikleri, yerleşim özellikleri ve kültürel varlıkları gibi çeşitli yönleriyle ele alacak çalışmaların yapılmasını teşvik etmek ve bu konuda çalışan araştırmacıları bir araya getirerek araştırma sonuçlarının değerlendirilmesini sağlamaktır.

Sandıklı ilçesi açısından bu tür bir sempozyumdan, Sandıklı halkının, ilçelerini geçmişi ve bugünüyle daha iyi kavramalarını; kentlerinin tarihi ve kültürel özelliklerinin, çevresel ve sosyal yapısının farkına varmalarını sağlayarak kentlerine bağlılık ve hemşehrilik duygusunu geliştirmeye, Sandıklı’ya sahip çıkma bilincini oluşturmaya ve yaşadıkları kente sahip çıkmalarına katkıda bulunması beklenmektedir.

Üniversite açısından bu tür sempozyumların düzenlenmesi, toplumsal sorumluluğunun gereğidir. Üniversiteler,  ülke genelinde ve dünyanın pek çok yerinde yaşanan evrensel ölçekteki sorunlarla ilgilenmenin yanı sıra, içinde yer aldıkları toplum ve coğrafyaya özgü konularda da bilimsel çalışmalar yapmak durumundadır.  Üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası kongreler düzenlemekle yetinmeyip bölgesel kalkınma ve toplumla bütünleşme anlayışı içinde yerel ve bölgesel ölçekte bilimsel toplantılar düzenlemesi, öncelikle görevleri arasında yer almaktadır.

Değerli bilim adamlarımız ve araştırmacılarımızın 19-22 Ekim 2011 tarihleri arasında Sandıklı’da gerçekleştirilecek olan bu sempozyuma katılarak destek vermesi bizleri onurlandıracaktır.

Saygılarımızla…

Prof. Dr. Mustafa MUTLUER