GÖLLER BÖLGESİ ETKİLEŞİM PLANI

Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteğiyle, Tarihi Kentler Birliği

adına, ÇEKÜL Vakfı tarafından hazırlanan Kültür Öncelikli

Bölgesel Yol Haritaları, doğal ve kültürel değerleri açısından

zengin bölgelerde; yerel değerlerin kalkınmaya entegre edildiği

gelecek kurgularını yönlendirmeyi ve işbirliği temelli yaklaşımları

geliştirmeyi hedefler. Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları

programı kapsamında hazırlanan Göller Bölgesi Etkileşim Planı

katılımcı bir yöntemle hazırlanmakta olup, Göller Bölgesi’nin

doğal ve kültürel değerlerini temel alan gelişme stratejilerini

tanımlamayı amaçlamaktadır.

Göller Bölgesi Etkileşim Planı’nın hazırlık sürecinde ilk olarak

Burdur Çalıştayı düzenlenmiş, buradan elde edilen veriler

doğrultusunda taslak plan raporu hazırlanmıştır. Taslak raporun

sunulduğu kamu, yerel, sivil ve özel kesimler ise ikinci kez Afyon

Çalıştayı’nda bir araya gelmiştir. Etkileşim Planı’nın tematik

stratejilerinin açıklandığı toplantıda, temel tartışma konularını

Afyonkarahisar’ın bölgesel ölçekte çevresiyle kurduğu ilişki, ilin

Göller Bölgesi’ndeki yeri ve kentsel gelişme oluşturmuştur.

Burdur ve Afyon Çalıştaylarından elde edilen veriler

doğrultusunda Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2012 yılı sonunda

sonlandırılacaktır.

ÇALIŞTAY YÖNTEMİ

Kamu, yerel, özel ve sivil kuruluşlardan temsilcilerin katıldığı Çalıştay

genel toplantı düzeninde, tek oturumda gerçekleşmiştir. Şehir plancısı ve

ÇEKÜL Gönüllüsü A. Faruk Göksu tarafından yönetilen çalıştayda, Burdur

Çalıştayı’ndaki tartışmalar doğrultusunda hazırlanan “Göller Bölgesi Etkileşim

Planı” taslak raporu sistematik bir çerçevede sunulmuş, buna ek olarak

Afyonkarahisar özelinde, üst ölçekten alt ölçeğe doğru bir bakış açısıyla

tartışılmıştır. Çalıştayda üzerinde durulan tartışma başlıkları;

▪▪ Bölgesel Bakış: Afyonkarahisar’ın çevresi ve Göller Bölgesi’ndeki yeri

→→ Burdur Çalıştayı’nın Sonuçları: BEK Analizi ve 10 Temel İlke

→→ Göller Bölgesi Etkileşim Planı

→→ Tematik Stratejiler ve Ürünler: Eko, Yol, Kıyı, Su

→→ Göller Bölgesi Çarpan Etkileşim Strateji Çerçevesi

▪▪ Kentsel ölçekte Afyonkarahisar’a bakış

şeklinde belirlenmiştir.

GÖLLER BÖLGESİ ETKİLEŞİM KAPSAMINDA AFYON BÖLGE ÇALIŞTAYI YAPILDI

Toplantıya Sandıklı Belediye Başkan yardımcısı Ahmet ŞAHİN,Kent Konseyi Başkanı Lütfi ÖNER,Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa ÖZER,Sandıklı Kültür Varlıkları Koruma ve Yaşatma Dergi Başkanı Ekrem ÇAVUŞ,,Mimarlar Odası Temsilcisi Ziya DAZKIR,Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ali ÖZESKİ katıldı.Toplantıda söz alan Sandıklı heyeti bu planda yer alması için Yunus Emre ve Tabduk  Emre türbeler ve Hüdai kaplıcalarında 125 yıl önce bulunan ve bugün Vatikan müzesinde sergilenen Aziz Aberkios’un mezar anıtı hakkında görüşlerini belirttiler .Toplantı neticesinde elde edilen öneriler bölümünde 11 öneri içersine ilçemiz’inde dahil olması sağlanmıştır.

ÖNERİLER

• Tarihsel kent birliklerinin kurulması

• Frig Vadisi projeleri

• Yöresel ürün ve el sanatların tanıtımı ve pazarlanması

• Göllerde yaban hayatın korunmasına dair projeler

• Alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi

• Bölgesel “Deprem Programı”nın geliştirilmesi

• Organik gül yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması

• Avercius Marcellus’un mezar anıtı (Sandıklı) – St.

Paul Yolu – Akdağ Milli Parkı birlikteliğini temel alan

bir gezi rotasının oluşturulması

• Endemik turizminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması

• Afyon – Uşak – Burdur kentlerini temel alan bir günlük