SANDIKLI’DA YAŞAMIŞ ÜNLÜ BİR HIRİSTİYAN ÖNDERİ AZİZ ABERKİOS’UN MEZAR YAZITI SANDIKLI’DA MI BULUNDU?
2012-12-04

Hıristiyan tarihi açısından büyük öneme sahip olan ve “Hıristiyan Yazıtlarının Kraliçesi”  olarak adlandırılan yazıtın, Sandıklı’da bulunduğu ve 1892 yılında o zamanın padişahı olan Sultan II. Abdulhamit’in izni ile Vatikan’a hediye edildiği ortaya çıktı. Hıristiyanlık tarihi açısından büyük öneme sahip olan bu yazıtın ilçemizde bulunarak Vatikan’a gitmesi, Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Aziz Aberkios’un mezarının da Sandıklı’da olduğunun göstergesi olduğu belirtildi.

Daha önce araştırmacı – yazar Ali Osman KARAKUŞ tarafından belirtilen bu gerçek, 19 – 21 Ekim 2011 tarihleri arasında ilçemizde düzenlenen “Sandıklı Araştırmaları Sempozyumunda”  Prof. Dr. Hasan MALAY ve Doç. Dr.  Cumhur TANRIVER tarafından sunulan tebliğ ile de bilimsel olarak da ortaya konulmuş oldu.

Ege Üniversitesi tarafından basılan sempozyumun kitabının 51. sayfasında “II. YÜZYILDA SANDIKLI’DA YAŞAMIŞ ÜNLÜ BİR HRİSTİYAN AZİZİ:ABERKİOS” başlığı ile de yayınlanarak bilimsel literatüre de girmiş bulunmaktadır.

ÇALIŞMA GURUBU KURULDU

Sandıklı Araştırmaları Sempozyumundan sonra ortaya çıkan bu durumun üzerine ilçemizde bir araştırma grubu kuruldu. Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa ÖZER, Sandıklı Kent Konseyi Başkanı Lütfi ÖNER, Sandıklı Kültür Varlıkları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem ÇAVUŞ, Mimarlar Odası Sandıklı Temsilcisi Ziya DAZKIR, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet NAYAN, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ali ÖZESKİ, Ticaret ve Sanayi Odası Personeli Mustafa OĞUZ ve Eğitimci Yazar Mustafa ÇÖL’ den oluşan çalışma grubu çalışmalarına başladı.

AMACIMIZ SANDIKLI’NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK VE SANDIKLI EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAKTIR

Çalışma grubu yaptığı açıklamada, “İnanç turizmi dünyada turizm açısından önemli bir yer kaplamaktadır. Bu noktada bize en yakın örnek Yalvaç’tır. Yalvaç’a yılda elli – atmış bin arası turist gelmektedir. Hıristiyanlık tarihi açısından son derece önemli olan ve şu anda Vatikan Müzesinde sergilenen bu anıt ile ilgili atılacak somut adımlar sonucunda, hem Sandıklı’nın tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkılacak hem de  ilçemiz Sandıklı’ya da çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmesi sağlanarak ekonomiye katkıda bulunulacaktır. Denildi.

PROJE ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

AzizAberkios’un Sandıklı’da yaşamış olması ve “Tarihlenebilen en eski Hıristiyanlık yazıtının” ilçemizde bulunmuş olması üzerine proje çalışmalarına başlanıldığı belirtildi. İlk olarak, Üniversite ayağını genişletmek isteyen çalışma gurubu, Yakın Çağ tarihçisi Doç.Dr. Yusuf KILIÇ’ ı Pamukkale Üniversitesinde ziyaret etti. Burada Aberkios ile ilgili bilgiler veren gurup, amaçlarının şu an Vatikan Müzesinde sergilenmekte olan yazıtın bire bir kopyasını yaptırarak, Hüdai Kaplıcasında sergilemek olduğunu söylediler. Bunun için de Zafer Kalkınma Ajansına proje hazırlamaya karar verdiklerini belirten çalışma gurubu,  Aberkios ile daha kapsamlı araştırmalar yapılması ile ilgili çalışmalar konusunda fikir alış verişinde bulunuldu. Çalışma gurubu en kısa zamanda projeyi tamamlayarak maddi olarak destek bulmak istediğini de belirttiler.

Hazırlanmakta olan Projenin kabul görmesi halinde, Hüdai Kaplıcasında, Vatikan’da bulunan Aberkios Yazıtının bire bir örneğinin ve kaplıcadaki tarihi eserlerin bulunduğu açık hava sergisi açılmasının planlandığı belirtildi. Ayrıca projede tanıtım materyallerinin hazırlanmasının da bulunacağı ve Aberkios’la beraber Hüdai Kaplıcamızın da dünyaya tanıtılmasının amaçlandığı söylendi.

HÜDAİ KAPLICALARI 2000 YILDIR ŞİFA DAĞITIYOR

Akdeniz Üniversitesi profesörlerinden Arkeleog Fahri IŞIK geçmiş yıllarda yaptığı araştırmalarda Hüdai Kaplıcalarının 2000 yıldır tedavi amaçlı kullanıldığını Afyonkarahisar Araştırmalarına bildiri halinde sunmuştu.

Bildiride Frigya döneminde Kaplıcada dorukta yanları basamaklı ve bir kenarında “kurban” ya da “sunu” çukuru içeren Kaya Tapınağından bahsetmekte.Yine kaplıcaya dört kilometre mesafedeki Hieropolis şehrinde yaşamış Aziz Aberkius’ un kaplıcada hastaları tedavi ettiğini belirtmişti.